detalii despre siteul

historia.ro

Scor de încredere (Page Authority)
52 /  100
Vârsta domeniului
5652 zile
Distribuție Facebook
1.00 pagini
% Trafic din social media
32.19 %

Siteuri înrudite

Paginile de Facebook ce distribuie siteul historia.ro

Articole distribuite în ultimele 30 de zile de pe siteul historia.ro

historia.ro
1 an în urmă 47.464

Pe lângă faptele importante ale personajelor istorice, posteritatea a reținut și insultele pe care și le-au aruncat aceste personaje. Iată câteva dintre cele mai bune răspunsuri la insulte, care au rămas consemnate în paginile cărților de istorie:

Distribuit de paginile:
2 3

historia.ro
1 an în urmă 41.722

Chirurgul rus Leonid Rogozov a făcut parte din cea de-a șasea expediție sovietică în Antarctica, în 1960–1961. Tânărul medic, în vârstă de 27 de ani, era unul dintre cei 12 bărbați care se aflau în baza de la Novolazarevskaya.

Distribuit de paginile:
4

historia.ro
8 luni în urmă 30.691

Premiile Pulitzer, cele mai prestigioase distincții ale jurnalismului american, au fost acordate pentru prima dată în 1917, la inițiativa jurnalistului de origine maghiară Joseph Pulitzer.

Distribuit de paginile:

historia.ro
3 luni în urmă 24.785

Florian Pittiş şi-a trăit toată viaţa ca în aforismul celebru, pe deplin, de parcă nu ar exista ziua de mâine. „Vorba lui Bob Dylan, nu ştiu cum se face că în fiecare zi mă scol tot astăzi“, spunea „Moţu“. Cu deviza asta-n suflet, şi-a dedicat cei 64 de ani trăiţi multor pasiuni: a fost actor, regizor, traducător, rocker şi folkist, iubitor de poezie, rapidist pătimaş şi realizator de radio.

Distribuit de paginile:
4

historia.ro
2 luni în urmă 16.185

În perioada comunismului, oricine îşi permitea să meargă în concediu la mare. E-adevărat, cu trenul, pentru că maşinile erau rare, iar carburantul - raţionalizat.

Distribuit de paginile:
2

historia.ro
2 luni în urmă 14.601

Cu o viaţă dedicată creaţiei, George Enescu nu a căutat niciodată faima mondenă ori succesul material şi este azi, pentru lumea întreagă, o personalitate uriaşă. Povestea unui geniu al zbuciumului muzical, George Enescu: printre mondenităţi şi suflu regal, marele compozitor nu a încetat niciodată să trăiască altfel decât prin muzică.

Distribuit de paginile:
2

historia.ro
2 luni în urmă 12.382

S-a spus că românul a fost frate bun cu codrul, dar vorba veche a fost valabilă până s-au generalizat topoarele ascuţite din fier şi gaterele au intrat în acţiune. Sosirea corăbiilor occidentale în porturile dunărene a accelerat defrişările și erau interesanți cei mai frumoși și mai sǎnǎtoși arbori. Nici calea terestrǎ de export nu era uitatǎ. Trenurile duceau importante cantităţi spre Ungaria, stat ce nu dispunea de suficiente resurse energetice după stabilirea graniţelor în 1920. Numai ȋn 1931 au trecut frontiera spre vest 886.140 t, prețuite la 1.116.813.000 lei . Descoperirea mecanismelor motorizate de tǎiere a adus un adevărat prăpăd în vegetaţia lemnoasă de pe meleagurile carpatine. Mecanizarea muncilor în domeniul forestier a avut ca rezultat dispariția rapidă a pădurilor din locuri ce păreau greu de atins.

Distribuit de paginile:
2

historia.ro
2 ani în urmă 14.045

Pe vremea când era foarte tânăr, Mircea Eliade a întâlnit-o pe Maitreyi, o tânără în vârstă de 16 ani din India, de care s-a îndrăgostit iremediabil. „Adevărul“ vă spune astăzi emoţionanta poveste de iubire dintre cei doi, dar şi cele mai frumoase citate din romanele pe care le-au scris în cinstea poveştii lor de amor.

Distribuit de paginile:
2 2

historia.ro
5 luni în urmă 16.855

O discuţie din 1968 dintre Senior şi prietenul său, Valentin Hila, într-o cameră de hotel din Baia Mare, zguduie istoria României cu detalii cutremurătoare care au „evadat“ cu greu din închisoarea de la Piteşti.

Distribuit de paginile:
2

historia.ro
2 luni în urmă 12.198

Așezată la răscrucea a două drumuri dintre care unul unea Marea Nordului cu Marea Neagră străbătând Europa centrală iar celălalt porturile Mediteranei orientale cu ale stepelor pontice, istoria i-a hărăzit Dobrogei de-a lungul veacurilor o soartă zbuciumată. Rând pe rând s-au perindat mai multe armate: ale perșilor, apoi cele romane, iar mai târziu, invaziile popoarelor migratoare au fost urmate de stăpânirea musulmană, Dobrogea devenind între timp drumul de invazie al armatelor din stepele Rusiei spre Balcani și Constantinopol.

Distribuit de paginile:
3

historia.ro
9 luni în urmă 15.944

Puțini cunosc astăzi povestea principesei Mărioara a României. Fiica Regelui Ferdinand și a Reginei Maria s-a căsătorit în anii '20 cu Alexandru I, regele Regatului Sârbilor, Croaților și Slovenilor, și a fost prima și ultima regină a Iugoslaviei înainte ca țara să fie subjugată de comuniști. Asemenea rudelor sale din România, Mignon a fost alungată din țara sa după Al Doilea Război Mondial și a murit în exil, departe de pământurile natale și adoptivel.

Distribuit de paginile:
4

historia.ro
1 an în urmă 11.290

În istoria relațiilor româno-maghiare conflictul din 1919 reprezintă apogeul unei stări de tensiune. În condiții specifice sfârșitului primei conflagrații mondiale, conflictul româno-maghiar s-a accentuat rapid. După instaurarea regimului comunist în Rusia, în Ungaria s-a impus Bela Kun, armata română intervenind împotriva regimului acestuia, în condițiile în care Republica Sovietică Ungaria punea în pericol Marea Unire.

Distribuit de paginile:
2 3

historia.ro
2 ani în urmă 11.640

Multe personalități nu a izbutit să se afirme la o vârstă fragedă. Steven Spielberg a fost respins la de trei ori de Facultatea de Film, Thomas Edison a fost concediat de la primele două locuri de muncă, iar Albert Einstein a picat examenul de admitere la Politehnică. Vă prezentăm mai jos zece mari personalități istorice, care au schimbat lumea, deși au avut un început dificil în viață.

Distribuit de paginile:
4

historia.ro
1 an în urmă 11.156

Dalida, vedeta cu paiete, niciodată surprinsă cu garda jos, şi-a pus capăt zilelor în mai 1987, la vârsta de 54 de ani, lăsând numeroşi admiratori copleşiţi şi uluiţi. Se părea că viaţa i-a zâmbit din plin… Fireşte, a trebuit să lupte pentru a continua să stea în prim-plan pe scenă, dar învinsese, timp de treizeci de ani, în lumea largă. Supravieţuise iubirilor prea des încheiate cu sinucideri, la propriu şi la figurat, însă demonii întunecaţi ai Yolandei, fetişcana plecată de la zero, urmau s-o învingă pe Dalida, starul. Soţul a transformat-o într-o cântăreaţă venerată, dar bărbaţii pe care i-a iubit cu mai multă patimă nu i-au lăsat altceva decât amintiri, uneori puţin gust de cenuşă. Nici unul n-a făcut-o mamă; a văzut în asta drama vieţii ei, semnul că a ratat totul.

Distribuit de paginile:
2 2 2

historia.ro
8 luni în urmă 10.315

Marie Duplessis nu a fost încă o curtezană din Parisul secolului al XIX-lea. Povestea de dragoste dintre ea şi Alexandre Dumas fiul l-a inspirat pe acesta să scrie celebrul roman „Dama cu camelii”. Frumuseţea sa răvăşitoare a ajuns din roman pe scena teatrelor, apoi s-a transformat în Violetta din „Traviata”, ca mai apoi să ajungă pe marile ecrane. Şi nu numai atât. Ea devenise o personalitate a budoarului parizian; la moartea sa întreaga capitală a Franţei ţinând doliu. Charles Dickens scrie mai târziu „ Cineva ar fii putut crede că Marie era un fel de Ioana d’Arc sau vreo altă eroină naţională, aşa de profundă a fost tristeţea naţională.”

Distribuit de paginile:
2

historia.ro
21 de zile în urmă 12.263

1919 - Armata română intră victorioasă în Budapesta. Sfârșitul regimului comunist instaurat de Bela Kun la 21 martie 1919 în Ungaria. 1578 - Bătălia de la Al-Kaar al Kabir (Maroc) dintre portughezi și maurii din Fez. În cursul luptei, regele Portugaliei a fost ucis. Profitând de aceasta, Spania va ocupa Portugalia în 1580 (până în 1640), anexând și imperiul colonial al acesteia.

Distribuit de paginile:

historia.ro
8 luni în urmă 10.111

Palatul Suțu din capitală, astăzi sediu al Muzeului Municipiului București, situat în imediata vecinătate a Pieței Universității, este un obiectiv destul de cunoscut. Altfel stau lucrurile însă când vine vorba despre vila Suțu de la malul mării, un edificiu încărcat de istorie și legende, ridicat la sfârșitul secolului al XIX-lea.

Distribuit de paginile:
4

historia.ro
2 luni în urmă 9.531

În perioada de Domiciliu Obligatoriu comun, episcopii au început să fie vizitați de preoții care conduceau în mod provizoriu și clandestin eparhiile lor. Credincioșii greco-catolici au început să se manifeste tot mai mult, în speranța eliberării Bisericii lor. Episcopii au susținut organizarea în clandestinitate a Bisericii. A început și acea „mișcare petiționară”, în care zeci de mii de greco-catolici au semnat memorii adresate autorităților pentru eliberarea episcopilor și a Bisericii Greco-Catolice. Această ridicare a greco-catolicilor a avut loc înaintea revoluției maghiare, într-o perioadă în care Securitatea era atotputernică.

Distribuit de paginile:
2

historia.ro
1 lună în urmă 12.203

Numele Ecaterinei Teodoroiu nu provoacă astăzi nici cea mai mică tresărire tinerelor generații. Pentru părinţii noştri, şcoliţi înainte de 1989, „eroina de la Jiu” e strâns legată de perioada comunistă, când s-a tot bătut monedă pe calitatea ei de luptătoare – de unde un acut sentiment de respingere a personajului. Iar pentru bunici, atâţia câţi mai sunt în viaţă, Ecaterina e o scânteie, o frântură de istorie legată de armată, regalitate şi război. După noi şi vârstele noastre, tot atâtea modalităţi de receptare a unui personaj care a devenit legendă. Se cuvine, deci, să (ne) întrebăm: când s-a născut şi cum a evoluat mitul Ecaterina Teodoroiu? Cum a influenţat familia regală a României acest proces de mitizare? De ce a păstrat regimul comunist o eroină creată în perioada interbelică? Ce a eliminat, ce a reciclat regimul din istoria personajului? Şi, foarte important, cum ne mai raportăm astăzi la ea?

Distribuit de paginile:
2

historia.ro
1 an în urmă 9.635

În perioada comunistă, celebrități din lumea întreagă – actori, miliardari și șefi de stat – veneau la București în căutarea secretului tinereții. Veneau la Ana Aslan, medic specialist în gerontologie, inventatorul tratamentului cu Gerovital H3, care promitea întârzierea procesului de îmbătrânire. Printre clienții ei s-au numărat John F. Kennedy, Salvador Dali și Charles de Gaulle.

Distribuit de paginile:

historia.ro
1 an în urmă 12.484

1917 - A murit Ecaterina Teodoroiu; participând voluntar la Primul Război Mondial, s-a remarcat în luptele de pe Jiu, a căzut eroic în fruntea plutonului pe care-l comanda ca sublocotenent. (n. 14 ianuarie 1894) 1233 - Prima menţiune documentară a unui

Distribuit de paginile:
2

historia.ro
1 an în urmă 9.534

Principele Nicolae a rămas în memorie ca un copil năzdrăvan şi neastâmpărat, ca un tânăr a cărui educaţie lăsa de dorit, deşi a studiat la unul dintre cele mai prestigioase colegii din Anglia, dar şi ca un tânăr pasionat de maşini, aviaţie, precum şi de practicarea unor sporturi, mai ales de iarnă: schi, patinaj sau bob. În calitate de ofiţer în marina regală britanică, Nicolae a navigat foarte mult, fiind nevoit să revină în ţară pentru a deveni Regent. Plecat apoi din țară pentru o femeie, s-a remarcat, în anii comunismului, ca figură marcantă a exilului românesc.

Distribuit de paginile:
5

historia.ro
9 luni în urmă 7.856

Bucurându-se de o celebritate notorie, prin faptul că în 1896, Guilem Șorban a compus melodia care a transformat-o într-o nemuritoare romanță, poezia lui Eminescu Pe lângă plopii fără soț... a fost inspirată de Cleopatra Lecca Poenaru și a fost publicată, așa cum se cunoaște, prima oară, de Iosif Vulcan, în revista „Familia”, în numărul din 28 august (9 septembrie) 1883.

Distribuit de paginile:
5

historia.ro
9 luni în urmă 8.551

Ion-Andrei Gherasim, fostul şef de cabinet al lui Corneliu Coposu, a povestit cum a reacţionat marele om politic atunci când, după mulţi ani, s-a întâlnit faţă în faţă cu torţionarul Alexandru Vişinescu.

Distribuit de paginile:
3

historia.ro
1 an în urmă 8.632

În 1683, Imperiul Otoman se afla la porțile Vienei. Împăratul Leopold părăsise orașul, care părea a fi pierdut în mâinile turcilor. Kara Mustafa, marele vizir și comandantul a peste 200.000 de oșteni, dăduse ordin celor 5.000 de mineri să sape pe sub zidurile cetății asediate pentru a le slăbi. Unica speranță a celor din cetate era legată de armata condusă de regele Jan III Sobieski al Poloniei. Totuși, acesta se afla în fruntea unei coaliții armate cu mult mai mică decât trupele conduse de vizir, 70.000-80.000 de soldați. Între aceștia se găseau şi 3.000 de husari înaripați. Deznodământul e cunoscut: husarii au făcut diferenţa. Cum anume şi de ce? Citim în cele ce urmează.

Distribuit de paginile:
2

historia.ro
21 de zile în urmă 8.261

Eddie Fisher, cel de-al patrulea soţ al lui Elizabeth Taylor, spunea că un diamant de 50.000 de dolari o face fericită pe Liz patru zile. Că actriţei i-au plăcut teribil de mult bijuteriile o dovedeşte şi colecţia ei impresionantă, a cărei valoare e estimată la 150 de milioane de dolari.

Distribuit de paginile:

historia.ro
7 luni în urmă 7.231

Regele Ludovic al II-lea al Bavariei şi-a investit marea parte a averii personale în construirea unei serii de castele de basm. Totul a început după ce a vizitat castelul medieval Pierrefonds, castelul Wartburg şi bineînţeles, bijuteria Franţei, palatul Versailles. Înainte de construirea castelelor, zona Bavariei era una sărăcăcioasă, proiectul “regelui nebun” influenţând nu numai dezvoltarea artistică, ci şi economia şi infrastructura.

Distribuit de paginile:
3

historia.ro
1 an în urmă 11.543

Iubirea dintre Carol al II-lea şi ”Duduia” Elena Lupescu a făcut istorie. Despre amanta roşcată s-a spus că ar fi fost chipul păcatului încoronat în şuviţe roşii, eminenţa cenuşie din spatele celor zece ani de domnie ai lui Carol. Ea s-a caracterizat simplu: „Eu sunt femeia cu părul roşu care-l iubeşte cu patimă pe Carol“.

Distribuit de paginile:
3 2

historia.ro
5 zile în urmă 10.883

Deşi mare cuceritor de inimi, autorul îndrăgitei trilogii „La Medeleni“ n-a reuşit să intre în graţiile actriţei de origine română Nadia Gray. Destinul n-a vrut ca Ionel Teodoreanu, unul dintre cei mai arătoşi bărbaţi din istoria literaturii române, să se apropie de acest „exemplar de lux al frumuseţii feminine“.

Distribuit de paginile:

historia.ro
4 luni în urmă 7.550

Povestea Magistralei Albastre poartă semnătura inginerului Chiriac Avădanei, care a primit ordin de la Ceauşescu să proiecteze Canalul Dunăre-Marea Neagră.

Distribuit de paginile:
2

historia.ro
8 luni în urmă 7.792

Drumul lui Traian Vuia către succes a fost pavat cu piedici. Mai întâi nu a avut destui bani pentru a face facultatea, apoi nu şi-a permis constucţia primului aparat de zbor. Cu toate astea, la 18 martie 1906 el a realizat primul zbor autopropulsat din lume (fără catapulte sau alte mijloace exterioare) cu un aparat mai greu decât aerul.

Distribuit de paginile:
3

historia.ro
2 ani în urmă 8.352

Deși din același sânge, primii doi regi ai României au fost, ca temperament, cât se poate de diferiți, iar când au murit, românii nu au perceput în același mod pierderea. În 1914, decesul lui Carol I a însemnat pentru societatea românească dispariția părintelui protector care, maiestuos, distant și rece, a vegheat la liniștea și dezvoltarea țării. Treisprezece ani mai târziu, când a murit Ferdinand I, românii au simțit că-l pierd pe cel mai bun și mai loial camarad.

Distribuit de paginile:
3

historia.ro
1 an în urmă 7.736

Ion Luca Caragiale a ocolit întotdeauna orice detaliu autobiografic şi mai ales intim. Când Horia Petrea-Petrescu, fiul unui amic arădean, şi-a ales ca temă de doctorat viaţa şi activitatea sa literară, i-a solicitat lui Caragiale date despre el. Scriitorul, mai mult constrâns, i-a făcut favoarea de a-i da ceva informaţii, care s-au dovedit extrem de sumare. Astfel, la 19 februarie 1908, i-a transmis aproape telegrafic doar anul, luna şi ziua naşterii sale, fără a preciza şi locul în care deschisese ochii. Câţiva ani mai târziu, după publicarea tezei de doctorat, Caragiale îi scria lui Paul Zarifopol, în parte amuzat, dar mai ales agasat de indiscreţiile „junelui doktor Horilă”: „...Iubeşte-mă, dar nu intra te rog frumos, ca într-un dulap de lemn în sertarele mele unde se ascund măruntaiele mele, căci asta, mă rog frumos, mă doare” .

Distribuit de paginile:
5

historia.ro
1 an în urmă 7.375
Distribuit de paginile:
6

historia.ro
1 an în urmă 6.509

Nu toate poveștile boemei bucureștene sunt triste... chiar dacă Mateiu Caragiale, vorbind despre acest mediu efervescent, emitea o idee, după părerea noastră preconcepută: „Bohema, cea mai veninoasă dintre ciupercile răsărite pe băligarul romantismului, ignobila, odioasa Bohemă ucide, și nu numai la figurat.”

Distribuit de paginile:
3

historia.ro
9 luni în urmă 6.632

În anul 1897, tânăra şi frumoasa principesă Maria a României a dorit ca unul dintre visele ei din copilărie să devină realitate, acela de a avea o casă construită în copaci.

Distribuit de paginile:
6

historia.ro
4 luni în urmă 6.473

Lumea elegantă a Bucureștilor își făcea apariția la sfârșitul secolului al XIX-lea pe arterele importante ale Capitalei în echipaje strălucitoare. Trăsurile, care mai de care mai frumoase și mai de preț, comandate la Viena sau Paris, sau făcute de renumiți carosieri străini stabiliți la București, aveau înhămați cai de rasă aduși de peste hotare. Pe capră, alături de lacheu, era vizitiul, amândoi îmbrăcați în uniforme bogate. Mantiile vizitiilor erau împodobite cu fireturi de aur, iar căptușeala era din mătase de diferite culori, purtându-se răsfrântă în afară.

Distribuit de paginile:
4

historia.ro
2 ani în urmă 6.784

Erwin Rommel a fost, într-o vreme, generalul preferat al lui Hitler. După succesul din 1940, când în calitate de comandant al unei divizii Panzer i-a zdrobit pe francezi, Rommel a fost numit la comanda forțelor germane din Africa – Afrika Korps –, unde geniul său tactic, recunoscut și de inamici, abilitatea de a-și inspira soldații și de a folosi la maxim resurse limitate l-au făcut pe Hitler să-l promoveze la rangul de feldmareșal.

Distribuit de paginile:
2

historia.ro
6 luni în urmă 5.887

Dacă a fost sau nu Napoleon Bonaparte cel mai strălucit conducător militar din toate timpurile, dacă a fost un tiran iacobin sau produsul de excepţie al revoluţiei franceze, dacă a fost un cuceritor care a purtat războaie doar dintr-o ambiţie colosală sau erau o necesitate istorică este greu de stabilit şi stăruim să lăsăm aceste probleme în seama istoricilor mai buni ca noi, astfel că în acest articol ne vom ocupa de tinereţea primului împărat francez şi vom încerca să descoperim care a fost momentul de cotitură care l-a propulsat în scrierea viitoarei legende napoleoniene.

Distribuit de paginile:
4

historia.ro
1 an în urmă 7.613

1913 - Pacea de la București, care consfințește sfârșitul celui de-al doilea război balcanic și înfrângerea Bulgariei. Grecia şi Serbia își împart Macedonia, iar România anexeaza Cadrilaterul. 1919 - În cadrul adunării de la Timișoara a șvabilor din Banat, aceștia își dau acordul pentru unirea proclamată la Alba Iulia.

Distribuit de paginile:
2