detalii despre siteul

historia.ro

Scor de încredere (Page Authority)
52 /  100
Vârsta domeniului
5468 zile
Distribuție Facebook
1.00 pagini
% Trafic din social media
21.59 %

Siteuri înrudite

Paginile de Facebook ce distribuie siteul historia.ro

Articole distribuite în ultimele 30 de zile de pe siteul historia.ro

historia.ro
9 zile în urmă 27.473

Constantin Brâncuşi, geniul artei contemporane, a dăruit României ceva unic în lume, ceva ceea ce omul a căutat dintotdeauna, o scară la cer: Coloana infinitului. Infinită a fost iubirea lui Brâncuşi pentru România şi pentru artă. Pentru un timp infinit numele său se va identifica cu cel al ţării noastre. De la un copilaş bătut cu nuiele de tatăl său a ajuns unul dintre cei mai importanţi artişti ai secolului al XX-lea. A mers 2000 de kilometri pe jos, şi-a ars mâinile cu apă fierbinte, a îndurat foamea şi boala, pentru ca în final el însuşi să afirme: „Opera lui Brâncuşi nu este o expresie locală, ea este esenţa celei mai înalte expresii a purităţii universale şi va rămâne de-a lungul secolelor viitoare singurul obstacol peste care nu se va putea trece.” Se pare că eternitatea chiar s-a născut la sat. În România.

Distribuit de paginile:

historia.ro
3 zile în urmă 14.654

1876: S-a născut Constantin Brâncuşi

Distribuit de paginile:

historia.ro
21 de zile în urmă 16.349

1789 - A fost ales primul preşedinte al SUA, George Washington.

Distribuit de paginile:

historia.ro
24 de zile în urmă 14.111

Cozi nesfârşite pentru o bucată de carne, laptele, ouăle şi brânza la raţie, frigul din dormitor, bezna din sufragerie, propaganda de pe micile ecrane, toate sunt doar câteva din sfidările de zi cu care oamenii au ajuns să se obişnuiască în anii 1980, dar care trădau reguli minimale de viaţă decentă. adevarul.ro vă propune o introspecţie în „lumea umilinţei” de dinaintea Revoluţiei din 1989.

Distribuit de paginile:

historia.ro
26 de zile în urmă 11.559

1945 - Cel de al Doilea Război Mondial: Sunt eliberate lagărele de concentreare naziste de la Auschwitz şi Birkenau. În multe ţări în această zi sunt comemorate victimele nazismului.

Distribuit de paginile:

historia.ro
1 lună în urmă 10.546

Cea mai veche staţiune balneară din Europa renaşte în ultimii ani, încercând să redevină la vremurile în care Regele Franz Josef o declara „perla staţiunilor balneare“. Adevărul vă prezintă o incursiune pe tărâmul îndrăgit de Împărăteasa Sisi, în cadrul campaniei „125 de locuri pentru care iubim România“.

Distribuit de paginile:
3

historia.ro
1 an în urmă 8.929

Pentru prinţesa Elena a Greciei, intrarea în familia regală a României prin căsătoria cu principele moştenitor Carol nu a fost aducătoare de noroc. Ţara a fost, pentru ea, şirul unor nesfârşite dureri, estompate de o singură mare bucurie: fiul ei, Mihai. Şi-a făcut însă datoria faţă de ţara adoptivă, pe care a iubit-o, dar care acum ştie prea puţine despre ea. Regina Mamă Elena, o femeie de o discreţie aproape ieşită din comun, este astăzi unul dintre cele mai puţin cunoscute personaje din istoria familiei regale.

Distribuit de paginile:
2 2 3

historia.ro
5 luni în urmă 9.034

La 24 ianuarie 1458, pe Dunărea îngheţată, între cele două oraşe, Pesta şi Buda, peste 15.000 de oameni aclamau entuziaşti numele noului rege: Matia, fiul lui Iancu de Hunedoara. Pentru prima dată în istoria Regatului Ungariei era ales rege un nobil fără ascendenţă în familiile regale europene. Matia a fost primul rege naţional al Ungariei. Gloria şi renumele tatălui său, românul Iancu de Hunedoara, care a dominat viaţa politică a Regatului Ungariei între 1446-1456, au croit ascensiunea politică a lui Matia. Nobilii provinciali l-au aclamat datorită memoriei tatălui său, în timp ce baronii l-au ales cu speranţa că îl vor putea uşor manipula pe adolescentul de 15 ani. Nimeni nu bănuia puternica personalitate a celui căruia i-au încredinţat coroana unuia dintre cele mai mari regate europene de la finele Evului Mediu.

Distribuit de paginile:
2

historia.ro
6 luni în urmă 10.236

Mămăligă la români sau polenta la italieni și mexicani, acest preparat a cucerit de-a lungul timpului popoare din diverse colțuri ale lumii, fiind adaptat gusturilor locale.

Distribuit de paginile:
2

historia.ro
6 luni în urmă 10.814

S-au împlinit, la 15 aprilie 2018, o sută de ani de la restaurarea căsuţei în care şi-a trăit Ion Creangă ultimii 18 ani din viaţă şi de la transformarea ei în muzeu. Bojdeuca e astăzi cel mai vizitat obiectiv al Muzeului Național al Literaturii Române – şi nici că se poate prilej mai potrivit pentru o călătorie detaliată în istoria sa. Căci, desigur, istoria bojdeucii se confundă cu însăşi istoria scriitorului.

Distribuit de paginile:
4

historia.ro
1 an în urmă 7.087

Actrița Stela Furcovici a rămas în amintirea publicului cinefil din România datorită rolului principal interpretat în filmul ”Ecaterina Teodoroiu” (1978), regizat de Dinu Cocea. Destinul său a fost întrerupt brutal de un accident stupid de circulație. A murit la 46 de ani.

Distribuit de paginile:
3 2

historia.ro
20 de zile în urmă 9.165

Constantin Leancă şi-a pierdut viaţa într-un lagăr de muncă forţată al sovieticilor pentru că a îndrăznit, în 1918, să ceară unirea Basarabiei cu România. Ales de şapte ori deputat în Parlamentul României, eroul a murit întemniţat după o judecată şi o condamnare ilegale.

Distribuit de paginile:

historia.ro
1 an în urmă 7.542

Plasată în 2014 într-un clasament realizat de site-ul de călătorii Hopper și prezentată de publicaţia „Huffington Post” pe locul doi în Top 10 al celor mai frumoase castele din lume, cetatea Făgăraș este una dintre cele mai mari și mai bine conservate cetăţi medievale din Europa de Est.

Distribuit de paginile:
3 2

historia.ro
1 an în urmă 5.722

Numele lui Alfred Nobel a rămas în istorie datorită celui mai prestigios premiu din lume. Om de afaceri, chimist și inventator, Nobel are o poveste de viață cu adevărat spectaculoasă. Numit de presa vremii ”negustorul morții”, din cauza celei mai celebre dintre invențiile sale, dinamita, savantul suedez a brevetat peste 350 de invenții.

Distribuit de paginile:
3

historia.ro
5 luni în urmă 7.208

Cărțile, de-a lungul istoriei, au avut în dese rânduri de suferit de pe urma cenzurii. Fie că era vorba de politică, religie sau sex, oameni împinși de un exces de zel al ipocriziei au întors spatele unor romane care urmau să devină unele dintre cele mai importante capodopere literare ale lumii și care reprezintă azi lecturi obligatorii, în ciuda etichetelor primite în diverse perioade.

Distribuit de paginile:
2 2

historia.ro
3 luni în urmă 5.824

Începutul. După o serie de aventuri sentimentale care au culminat cu prima renunţare la tronul României, principele moştenitor Carol s-a căsătorit la data de 10 martie 1921, la Atena, cu principesa Elena a Greciei, în vârstă de 24 de ani. Căsătoria civilă a avut loc la Palatul Regal din Atena, iar cea religioasă, la Mitropolie.

Distribuit de paginile:
2

historia.ro
27 de zile în urmă 6.018

1918 - S-a născut Nicolae Ceauşescu, fost preşedinte al României în perioada 1965-1989. A instituit o dictatură bazată pe cultul personalităţii. Iniţial, a reuşit să atragă sprijinul ţărilor occidentale datorită cursului ideologic urmat, de relativă independenţă faţă de Uniunea Sovietică. A fost răsturnat de la putere în urma Revoluţiei din decembrie 1989 (m. 25 decembrie1989)

Distribuit de paginile:

historia.ro
1 zi în urmă 5.018

Româncele au impresionat călătorii străini prin frumusetea lor, dar şi prin calităţile sexuale. Totodată, cele din înalta societate erau privite ca mult prea supuse bărbatului şi prea puţin educate faţă de cele din Occident.

Distribuit de paginile:

historia.ro
5 luni în urmă 5.457

Începem cu sfârşitul: oraşul Simeria îşi datorează existenţa dezvoltării reţelei feroviare naţionale. Cum s-a ajuns aici? Iată povestea care începe, paradoxal, cu un refuz.

Distribuit de paginile:
2

historia.ro
1 an în urmă 5.350

„Mossad-ul este ca gâdele oficial sau ca medicul din Camera Morţii care administrează injecţia letală. Acţiunile voastre sunt toate aprobate de Statul Israel. Când ucideţi, voi nu violaţi legea. Voi executaţi o sentinţă aprobată de primul ministru în exerciţiu.” Meir Amit (Director General al Mossad 1963-1968)

Distribuit de paginile:
2 2

historia.ro
24 de zile în urmă 5.177

Totul a început în toamna anului 1929, când teologul german, Gustav Adolf Deissmann, în timp ce inventaria conținutul bibliotecii palatului Topkapi din Istanbul, a dat peste un pergament ciudat din piele de gazelă, care era depozitat printre alte documente neconsiderate importante. Pe acest pergament se afla harta desenată de însuși Piri Reis, datată 1513 și semnată. cu numele complet al amiralului: Hagji Ahmed Muhiddin Piri - titulatura de Hagji se adăuga numelui acelor musulmani care făcuseră pelerinajul la Meca. Era vorba mai exact de o jumătate din marea hartă, care a supraviețuit până în zilele noastre și care înfățișează cu mare acuratețe coastele Europei și Africii de Nord, precum și insule din Oceanul Atlantic.

Distribuit de paginile:
2

historia.ro
11 luni în urmă 5.772

Nimic nu redă mai sugestiv mirajul Rivierei Franceze decât perspectiva „à vol d’oiseau” dinspre mare a celebrei „Promenade des Anglais”, care îngemănează armonios capitala nissardă cu Golful Îngerilor, ancorată în jurul unui inevitabil punct de fugă: cupola cu care celebrul Gustave Eiffel a încununat monumentala clădire a Hotelului Negresco. Pentru turiştii români – din ce în ce mai numeroşi la Nisa – numele hotelului cu faţa spre mare are o rezonanţă în plus, prin prezenţa oarecum neaşteptată a atât de familiarului „...esco”, trimiţând la românescul „...escu”. Şi-atunci, ne întrebăm: ce-i cu hotelul acesta din Nisa, cu nume românesc? Cine este acest Negrescu (metamorfozat în Negresco de cerinţele armonioasei limbi franceze) şi cum de-i poartă numele unul dintre cele mai cunoscute hoteluri de pe Coasta de Azur?

Distribuit de paginile:
2

historia.ro
3 luni în urmă 4.811

Evita Peron este exemplul clasic de femeie care şi‑a cunoscut foarte bine atuurile şi a găsit drumul spre succes folosindu‑se cu multă abili­tate de numeroşii ei iubiţi. La vârsta de doar 15 ani, Eva fuge la Buenos Aires cu un cântăreţ, însurat, care îi promite că o va face actriţă. Părăsită în marele oraş îşi caută iubiţi cu dare de mână care să o întreţină, însă o parte din bani îi obţine practicând prostituţia.

Distribuit de paginile:
3

historia.ro
8 luni în urmă 6.699

Familia Regală a României a postat, pe conturile de Facebook și Instagram, o fotografie în care apar Regele Mihai, actorii Gregory peck și David Niven și Regele Pavlos și Regina Frederica din Grecia.

Distribuit de paginile:
2

historia.ro
3 zile în urmă 4.720

Este doliu în lumea modei: celebrul designer, Karl Lagerfeld a fost găsit mort astăzi, 19 februarie. Directorul creativ al casei Chanel avea 85 de ani. Lagerfeld a lipsit la ultimele două prezentări de modă de la Paris, de la finalul lui ianuarie.

Distribuit de paginile:

historia.ro
1 an în urmă 4.383

„Dumnezeu a murit!”, se spunea la mijlocul secolului al XIX-lea în Europa Occidentală. Ştirea a ajuns până acolo unde a contat – până la capătul creştinismului, la graniţa cu China. A făcut cale întoarsă ca un bumerang şi s-a oprit în Rusia. Nici vorbă de aşa ceva, căci atunci când păcatul şi divinul muşcă împreună din măr nu există dovadă mai bună că Dumnezeu există. Iar ruşii ştiau asta cel mai bine. Cel care avea să le arate angelicul şi satanicul, care jongla cu Biblia, dar şi cu Legile Paveline, care putea fi găsit în în alcovurile aristocratice, dar şi în bojdeucile siberiene îşi instaura propria religie – Grigori „Grişka” Rasputin. Un mister care se încăpăţânează să rămână mister. Rasputin, negustorul de suflete, al cărui nume se confundă cu sfârşitul Rusiei ţariste.

Distribuit de paginile:
3

historia.ro
10 luni în urmă 5.342

Trei cereri în căsătorie, două relații pasionale, dintre care una cu un bărbat căsătorit: cea mai frumoasă poveste de dragoste despre care Charlotte Brontë nu a scris a fost a ei.

Distribuit de paginile:

historia.ro
20 de zile în urmă 4.899

La 14 octombrie 1906, Octavian Goga şi-a unit destinul cu cel al Hortensiei Cosma, o fiinţă senină, de o nespusă frumuseţe fizică şi morală, de o mare delicateţe şi sensibilitate, cea de-a doua fiică a celui mai de vază şi mai bogat român transilvănean. Cei doi îndrăgostiţi se dezmierdau spunându-şi în intimitate Vişca şi Vişcu sau Tani şi Tavi.

Distribuit de paginile:

historia.ro
3 luni în urmă 3.882

Avem senzația că lumea în care trăim este cea mai depravată din câte au existat. Discuțiile despre drepturile LTBG, despre prostituție, contracepție sau chiar fantezii sexuale sunt undeva la limita rușinii și a tabuului. Discutăm, dar nu prea mult, suntem pro sau împotrivă, devenim agresivi față de o altă opiniei și tot felul de reacții. Religia și societatea în care trăim ne-au modelat să gândim așa. Totuși aceleași două componente s-au manifestat diferit de-a lungul timpului, iar intervenția în viața privată a fost mai mică sau mai mare.

Distribuit de paginile:
2

historia.ro
3 luni în urmă 3.351

Arheologii au descoperit ceea ce ei cred că este cea mai veche ambarcațiune intactă, scufundată pe fundul Mării Negre. Se presupune că nava este mai veche de 2400 de ani.

Distribuit de paginile:
2

historia.ro
5 luni în urmă 3.838

Încă dinaintea sfârșitului celui de-al Doilea Război Mondial, s-a pus problema măsurilor ce urmau să fie luate vizavi de naziști. În cele din urmă, s-a ajuns la decizia de a-i judeca – cu posibilitatea de a-i condamna la moarte – doar pe membrii de top ai Partidului Nazist și pe cei direct implicați în crimele de război și crimele împotriva umanității. Această decizie a stat la baza organizării proceselor de la Nürnberg.Să menționăm totuși că Stalin era de părere că toți soldații naziști ar trebui executați, idee care a fost însă respinsă drept absurdă de către Roosevelt și Churchill.

Distribuit de paginile:

historia.ro
26 de zile în urmă 3.998

Toate cărțile de istorie medievală, atât românești, cât, mai ales ungurești, îi dedică cel puțin câteva pagini lui Iancu de Hunedoara, românul care a scris istoria Ungariei la mijlocul secolului al XV-lea. A devenit legendă încă din timpul vieții, subiect și erou de balade. Este încă o enigmă ascensiunea sa politică de la fiul unui cavaler român de la curtea regelui Sigismund de Luxemburg la conducerea regatului Ungariei în calitate de guvernator. Este o ascensiune politică fulminantă tocmai în perioada despre care învățăm că românii au fost asupriți în Ungaria. Oare chiar așa să fi fost?

Distribuit de paginile:

historia.ro
19 ore în urmă 3.023

Autorul cărţii de faţă, Anatoli Dobrînin, de profesie inginer constructor de avioane, a fost neîntrerupt timp de un sfert de secol, ambasadorul URSS la Washington. În această calitate el a purtat tratative directe şi adesea între patru ochi cu preşedinţii John Kennedy, Lyndon Johnson, Richard Nixon, Gerald Ford, Jimmy Carter şi Ronald Reagan. Dar el nu s-a limitat la accesul său fără precedent la Casa Albă, ci a dus o activitate neobosită, tenace, coerentă, insistentă şi eficientă de câştigare a încrederii celor mai influente personalităţi ale Americii: lideri ai Congresului, preşedinţi ai societăţilor multinaţionale, savanţi americani laureaţi ai Premiului Nobel, miliardari-sponsori ai formaţiunilor politice americane, o listă de nume care produce uimire. Mulţi dintre aceştia i-au rămas prieteni şi după rechemarea sa de la post, la Moscova.

Distribuit de paginile:

historia.ro
2 luni în urmă 3.864

La aproape 80 de km de Bucureşti mai stau încă în picioare unele dintre cele mai spectaculoase parcuri şi grădini din Vechiul Regat. Întinse pe mai mult de 150 de hectare, gradinile à la française, parcul romantic-englez si parcul de vânătoare au fost amenajate în secolul al XIX-lea şi începutul secolului al XX-lea pe moşia familiei Cantacuzino de la Floreşti, Prahova, iar astăzi stau drept mărturie a unora dintre cele mai vechi grădini private din sudul României.

Distribuit de paginile:
2

historia.ro
1 an în urmă 2.868

Una dintre cele mai cunoscute actriţe franceze, Brigitte Bardot, a sedus publicul cu senzualitatea sa în anii ’50 şi ’60 şi a devenit un sex-simbol al cinematografiei mondiale. Însă drumul spre faimă a fost presărat cu multe obstacole şi dezamăgiri, potrivit unei biografii recente, „Brigitte Bardot: The Life, The Legend, The Movies“, scrisă de Ginette Vincendeau.

Distribuit de paginile:

historia.ro
3 luni în urmă 3.330

Lideri precum Adolf Hitler, Stalin ori Saddam Hussein sunt arhicunoscuţi pentru cruzimea şi despotismul cu care au condus, însă lista tiranilor este mult mai mare şi cuprinde personalităţi despre care istoria oferă mai puţine date.

Distribuit de paginile:
3

historia.ro
4 luni în urmă 3.397

Anul acesta se împlinesc 500 de ani de la realizarea Reformei Protestante de către Martin Luther, care, pe 31 octombrie 1517, publica cele „95 de teze“ prin care critica abuzurile Papei de la Roma şi vânzarea de indulgenţe. Alături de Edictul de la Milano şi de Marea Schismă, Reforma a fost cel de-al treilea mare moment istoric al creştinismului, cu implicaţii politico-sociale semnificative.

Distribuit de paginile:
4

historia.ro
5 luni în urmă 3.028

Personalitati marcante ale Evului Mediu românesc, Vlad Tepes, domnul Tarii Românesti (1448, 1456-1462, 1476), si Stefan cel Mare, domnul Moldovei (1457-1504), au fost, totodata, principalii exponenti ai luptei antiotomane din a doua jumatate a secolului al XV-lea.

Distribuit de paginile:
5

historia.ro
1 zi în urmă 2.887

În epoca fanariotă (sec.XVIII) presiunea politică crescândă a sultanilor asupra Ţării Româneşti s-a resimţit şi în domeniul militar, domnii fiind nevoiţi să-şi limiteze armata la efective de câteva mii de soldaţi. În acest context, se dezvoltă în timpul domniei lui Alexandru Ipsilanti (1774-1782) o nouă categorie de militari şi anume pandurii.

Distribuit de paginile:

historia.ro
8 zile în urmă 3.937

1888 - A fost inaugurat Ateneul Român. Clădirea a fost construită între anii 1886 şi 1888, prin stăruinţa lui Constantin Esarcu, după planurile arhitectului francez A. Galleron, pe bază de subscripţie publică, sub lozinca „Daţi un leu pentru Ateneu

Distribuit de paginile: